Nieuws

Lagere omzet transportbedrijven

De omzet van de transportsector was in het vierde kwartaal van 2023 5 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het CBS. In bijna alle deelbranches daalde de omzet. Over heel 2023 kwam de omzet 4 procent lager uit dan in 2022.

Lagere omzet transportbedrijven

In de bedrijfs­tak opslag en dienstverlening voor vervoer was de omzetdaling het sterkst (-13,4%). Uitzonderingen vormden de post- en koeriersdiensten (+9,4%) en bedrijven in de luchtvaartsector (+4%). Maar ook in het personenvervoer over de weg, zoals taxibedrijven, bus, tram en metro, werd meer omzet geboekt. In het goederenvervoer nam de omzet juist af, behalve bij bedrijven die zich bezighouden met opslag van goederen (+5,1%). Bij tussenpersonen in het vrachtvervoer zoals – expediteurs en bevrachters – nam de omzet het sterkst af (-22%).

Economische vooruitzichten

Per saldo verwacht bijna 20 procent van de ondernemers in de transportsector aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 een verslechtering van het economisch klimaat voor de komende drie maanden. In het vierde kwartaal van 2023 was dit per saldo bijna 3 procent. Daarmee zijn ondernemers in de transportsectoren pessimistischer dan gemiddeld. Van alle ondernemers in Nederland is per saldo 7 procent negatief gestemd over het economisch klimaat in de komende drie maanden.

Relevante downloads