Nieuws

MIA\Vamil EIA 2023: financieel voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfs­middelen

Ondernemingen of hun klanten die investeren in energiebesparende of milieuvriendelijke bedrijfs­middelen kunnen ook dit jaar gebruik maken van MIA\Vamil en EIA subsidiemogelijkheden. Voor 2023 is er 192 miljoen voor de MIA beschikbaar en 25 miljoen voor de Vamil. Dit is in totaal 48 miljoen meer MIA ten opzichte van 2022. Via de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) is voor dit jaar 249 miljoen euro beschikbaar gesteld. De MIA-aftrek­percentages zijn met respectievelijk 27, 36% en 45 procent gelijk gebleven.

MIA\Vamil EIA 2023: financieel voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

Belangrijkste wijzigingen Milieulijst 2023

Op de zogenaamde Milieulijst staan alle milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Ten opzichte van 2022 zijn er 22 nieuwe bedrijfs­middelen bij gekomen. 18 bedrijfs­middelen staan niet meer op de lijst.

Opgenomen sectie-relevante voertuig­en op de Milieulijst 2023 zijn:

  • Plug-in-hybridebak­wagenchassis, trekker of bus - Code: A 3113
  • Waterstof aangedreven bus - Code: F 3115
  • Elektrisch of waterstof aangedreven vracht­wagen - Code: G 3116
  • Elektrisch of waterstof aangedreven truckmixer - Code: G 3117
  • Dual-fuel waterstof aangedreven vracht­wagen - Code: B 3121
  • Elektrisch aangedreven AGV - Code: D 3130
  • Bak­wagenchassis of trekker met gereduceerd aandrijfgeluid (Quiet Truck) - Code: E 3170

Via de selectietool op de website van RVO zijn regelingen eenvoudig te clusteren, zie Milieu- en Energielijst 2023 | RVO.nl | Rijksdienst

De Milieulijst 2023 met alle regelingen- inclusief mobiele werktuigen - staat hier Brochure en Milieulijst 2023 (rvo.nl).

Het gehele overzicht van algemeen tot aanvragen is te vinden op Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (rvo.nl).

Hoe werkt MIAVamil?

  • Als een ondernemer investeert in een duurzaam milieuvriendelijk bedrijfs­middel, dan kan hij gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) op voorwaarde dat het bedrijfs­middel op de Milieulijst 2023 (rvo.nl) staat. Deze regeling is niet voor particulieren.
  • Met de MIA kunnen ondernemers tot 45% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Daarmee verlaagt hij de fiscale winst. Met Vamil kan tot 75% van de investering afgeschreven worden op een tijdstip dat hij zelf bepaalt. Het belastingvoordeel kan met de MIAVamil oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Zie hier voor Rekenvoorbeelden MIAVamil (rvo.nl).

Meer geld voor energiezuinige investeringen (EIA)

Ondernemers hebben dit jaar flink meer mogelijkheden om met belastingvoordeel te investeren in energiezuinige technieken. In 2023 is hiervoor € 249 miljoen beschikbaar via de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een verhoging van € 100 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Energie-investeringen vanaf € 2.500 komen al in aanmerking, met een maximum van € 136 miljoen in 2023.

Op de RVO-site Milieu- en Energielijst 2023 | RVO.nl | Rijksdienst staan alle 33 vervoer-gerelateerde regelingen. De complete Energielijst 2023 met alle regelingen staat hier Energielijst 2023 (rvo.nl). Het gehele overzicht van algemeen tot aanvragen is te vinden op Energie-investeringsaftrek (EIA) (rvo.nl).

Meer informatie vindt u op Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (rvo.nl) en Energie-investeringsaftrek (EIA) (rvo.nl).

Indien er nog verdere vragen zijn, kunt u contact opnemen met Chris van Dijk.