Van de negen beoordeelde vrachtwagens behaalden er twee een vijfsterrenbeoordeling, twee kregen vier sterren, vier kregen drie sterren en één kreeg één ster. Vier vrachtwagens kregen ook de zogeheten ‘CitySafe-accreditatie’.
Vision Zero
Euro NCAP past, als onderdeel van Vision Zero (het tot nul reduceren van alle verkeersdoden en ernstig gewonden) zijn test- en veiligheidsprestaties voor het eerst toe op de categorie zware bedrijfsvoertuigen.
Vanwege hun omvang en gewicht zijn ongelukken met vrachtwagens het ernstigst op de Europese wegen. Hoewel vrachtwagens minder dan 3% van het wagenpark in Europa uitmaken, zijn ze verantwoordelijk voor 15% van de dodelijke ongevallen.
De testprotocollen
De eerste groep die werd getest volgens de TRUCK SAFE-protocollen waren negen vrachtwagens uit het vlootsegment voor lange afstanden.
TRUCK SAFE is het eerste testprotocol van Euro NCAP dat een nieuw raamwerk hanteert om de veiligheid van voertuigen te meten gedurende de cyclus van een ongeval. Voor deze specifieke beoordeling van langeafstandsvrachtwagens richt de evaluatiemethode zich op drie fasen en de tijdlijn van een typisch ongeval scenario: de uren en minuten vóór een ongeval met de nadruk op veilig rijden, actieve veiligheidssysteeminterventie vóór een incident of het vermijden van een botsing en het moment na een botsing.
CitySafe-accreditatie
Naast het toekennen van een beoordeling van maximaal vijf sterren aan elke vrachtwagen, heeft Euro NCAP ook een extra ‘CitySafe-accreditatie’ geïntroduceerd. Die wordt toegekend aan vrachtwagens met technologieën of een goed ontwerp die ongelukken kunnen voorkomen die vaak plaatvinden in steden of stedelijke omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan automatische noodremsystemen voor het geval er naast voertuigen een fietser onopgemerkt naast een kruispunt rijdt