Nieuws

Nieuwe EU CO2-grenswaarden voor trucks, bussen en trailers

Na een proces van jaren is de kogel door de kerk: de Europese Commissie heeft medio mei nieuwe CO2-grenswaarden voor trucks, bussen en trailers aangenomen. Hiermee is de laatste horde in het Europese wetgevingsproces genomen. Het enige wat nog rest is de officiële publicatie, waarna de wetgeving binnen enkele weken van kracht wordt.

Nieuwe EU CO2-grenswaarden voor trucks, bussen en trailers

Reductiedoelstellingen voor CO2-uitstoot

De nieuwe regels vereisen aanzienlijke verminderingen van de CO2-uitstoot, zie hieronder de reductiedoelstelling per voertuig­categorie:
Trucks en bussen:
• 45% reductie tussen 2030-2034
• 65% reductie tussen 2035-2039
• 90% reductie vanaf 2040
Stadsbussen:
• 90% reductie tegen 2030
• Volledig emissievrij tegen 2035
Aanhang­wagens en opleggers:
• 7,5% reductie voor aanhang­wagens vanaf 2030
• 10% reductie voor opleggers vanaf 2030

In april hebben wij u al geïnformeerd over de voorlaatste fase van het wetgevingsproces: Het Europese Parlement ging toen al akkoord met het voorstel.

Lang proces naar strengere wetgeving

De aanscherping van de wetgeving was een langdurig proces, gestart in 2022 als onderdeel van de 'Review 2022' van de bestaande CO2-wetgeving voor trucks uit 2019. De oorspronkelijke targets van 15% en 30% reductie in respectievelijk 2025 en 2030 zijn nu deels vervangen en uitgebreid.

Bijdrage RAI Vereniging

RAI Vereniging heeft bijgedragen aan een realistische benadering in het wetgevingsproces. Nederland was namelijk koploper en mobiliseerde andere lidstaten om de wetgeving strenger te krijgen dan deze nu is. Door onze inspanningen zijn de CO2-doelstellingen realistischer voor alle fabrikanten en lidstaten, van minder bedeelde tot welvarende landen. Een belangrijk onderdeel in onze lobby was het RAI Zero Emissie Truckdebat eind 2022. Onze inzet heeft geleid tot realistischere CO2-doelstellingen en de opname van cruciale randvoorwaarden zoals een koppeling naar de AFIR (EU laad- en tankinfra wetgeving) en discussies over vraagprikkels zoals vlootnormering.

Risico truckfabrikanten verminderd

Deze realistische aanpak was essentieel, omdat de wetgeving fabrikanten als enige schakel verantwoordelijk houdt voor het behalen van de doelen, met zeer hoge boetes als gevolg. Een afwijking van slechts 1% van het CO2-doel kan resulteren in een boete van ongeveer 120 miljoen euro voor een truckfabrikant. Met de meer realistischere benadering is het CO2-reductietraject naar zero-emissie ambities meer duidelijk voor de industrie. RAI Vereniging is tevreden met de uiteindelijke koers van Nederland en de wettekst vanuit Brussel.

Realistische targets voor opleggers en aanhangers

Onze lobby heeft ook invloed gehad op de normering van CO2-targets voor opleggers en aanhangers. Hoewel opleggers geen CO2 uitstoten, was er een voorstel om een 15% reductie te realiseren. Uit simulaties met de door de EU geproduceerde en voorgeschreven softwaretool ‘VECTO Trailer’, bleek echter dat dit onhaalbaar was. Dankzij gesprekken tussen het Europese koepel CLCCR en de Nederlandse overheid zijn de uiteindelijke targets nog steeds ambitieus, maar realistischer.

Duurzame mobiliteit en toekomstplannen

RAI Vereniging blijft zich inzetten voor duurzame mobiliteit. Hoewel de nieuwe wetgeving een stap in de goede richting is, blijven cruciale randvoorwaarden een zorg, zoals voldoende laadinfrastructuur en het oplossen van netcongestie. Initiatieven zoals ZE-zones vanaf 1 januari 2025 en de Vracht¬wagenheffing per 1 juli 2026 zijn hoopgevend.

Meer informatie en contact

Voor verdere informatie met Q&A’s, verwijzen wij u graag naar de volgende websites:
Revised CO2 emission standards for Heavy-Duty Vehicles (europa.eu)
The revised CO2 standards for heavy-duty vehicles in the European Union - International Council on Clean Transportation (theicct.org)

Op het Technisch overleg bedrijfs­wagen (TOB) tijdens het Kipper-event van 7 juni aanstaande, wordt dit onderwerp ook besproken. Leden van RAI Vereniging zijn van harte welkom.

Voor vragen, neem contact op met Chris van Dijk of Jeroen de Liefde.